Förädling av råvaror

I kommunen finns det entreprenörer som är väldigt duktig på att förvandla sina råvaror till förstklassig produkter. Nedan följer några företag som vunnit priser för sina produkter.

Börtnan Fjällvattenfisk

Fisk förädlad enligt gammal tradition men med modern teknik. Det är framgångsreceptet för Jämtlands mest ätna och uppskattade fisk. Ja, säkert är det friska fjällvattnet som fisken lever i en del av förklaringen, liksom företagets ständiga strävan efter högsta kvalitet. I gårdsbutiken kan du köpa hem delikatesser som varmrökt regnbåge och röding, kallrökta varianter och den populära dillgravade regnbågsfilén.

Kullens Gårdsmejeri har första parkett.

Här finns boningshus, ladugård och en gårdsbutik med café. Här väntar en minisaluhall med
superfräsch lantlig inredning. Hyllorna är fulla av kex, marmelad, och andra delikatesser från Jämtland och Härjedalen. Ostdisken är välfylld av Kullens egna ostar och smör och det finns också hembakt fikabröd.
Här finns till och med en espressomaskin och på kaffemenyn finns fjälllatte, capriccino och capri-latte, moderna klassiker i ny tappning med gårdens egen mjölk.

Oviken Ost

Med en hisnande utsikt betar fåren som producerar mjölken till gårdens goda ostar. Komjölken kommer från en granngård och alla ostar tillverkas av opastöriserad mjölk. Dura, Himmelsraften och Blenda.
Bara namnen på ostarna får smaklökarna att hoppa till av förväntan och dessa tre är alla prisbelönade i SM i mathantverk. Kristina och Robert Åkermo är människorna bakom succémejeriet och de driver även en gårdsbutik. Här kan du köpa goda presenter till både dig själv och andra. Förutom gårdens ostar hittar du sylt, saft, bröd och mjöl, allt från lokala producenter.

Stenugnsbageriet i Klövsjö

Ekologiskt och kravodlat mjöl är standard och här bakas även med surdeg, utan konserveringsmedel och onaturliga tillsatser. Istället plockar de in lokala råvaror i sitt bageri. Exempelvis har de ett bröd som kallas Bryggarbröd, där de använt sötvört från det lokala bryggeriet i Klövsjö.
Och det är just ett sådant bröd som min härliga frukostmacka består av en bryggarmacka med renkorv från Glen och ost från Kullens Gårdsmejeri, till det en kopp pressokaffe och en pralin med getmese. En smakfull
start på en bra dag.