Restauranger 1:a klass

Det finns ett stort antal matställen och restauranger i kommunens större byar. Men några restauranger sticker ut med sin unika tillredning och speciella miljö och är prisade med guldmedaljer etc.

Klövsjö Gårdsbryggeri & Humleliret

KGB, Sveriges hemligaste bryggeri, har haft fullt upp det senaste året. Man har blivit invigd i Économusée – Artisans At Work, levererat öl till kungamiddagen på länsresidenset samt startat restaurangen HumleLiret. I en ombyggd lada lagas och serveras smaker från den svenska och den mexikanska matkulturen, i kombination med lite mer ovanliga inslag från länderna kring Medelhavet. Med en milsvid utsikt över Sveriges vackraste by kan du njuta en måltid ackompanjerad av gårdens många brygder. Vad var det kungen fick fukta strupen med då?

Hävvi i Glen och Bydalen

En smakpärla i vildmarken – det är Hävvi i Glen! Restaurangen drivs av Elaine Asp och hennes sätt att laga mat på samiska är en gudomlig smakresa för gästen. Restaurangen är en oansenlig byggnad, inte vid vägs ände, men dock vid sidan av grusvägen som slutar strax vid fjällets fot. Här kan du njuta blodplättar av renblod med frasiga kanter, traditionellt renkok med klimp eller kåtarökt renkalvhjärta. Äkta och okonstlat, en plats där råvarorna och smakerna sätter tonen, det är Hävvi. Som betyder ”självklart” på sydsamiska. Restaurangen är är kvalitetsmärkt med Sápmi Experience av Visit Sápmi och restaurangen finns med i White Guide.

Storhogna Högfjällshotell och Spa

Krogen i vinterträdgården, mitt på fjället. Det är inte konstigt att så många väljer Storhogna, år efter år. Köket, med köksmästare Peter Dahlbäck i spetsen, tar till vara traktens smaker och förädlar dem med glädje och fantasi. Maten är en stor upplevelse och lammläggen vi
serverades vid det senaste besöket dröjer sig kvar i smakminnet. Vällagad mat, stort urval av ekologiska viner i kombination med ett fint värdskap garanterar gastronomisk lycka. Frukostbuffén är väl värd att kliva upp i tid för. I baren serveras goda drycker och tilltugg för den som bara vill sitta i grönskan och njuta. En skidtur bort finns samevistet där våfflorna är frasiga som vinterfrosten.

Wikners i Persåsen

Känslan du får som gäst hos Wikners är komplex. Det är en blandning av harmoni och upptäckarlusta. I restaurangen är det värmen och det goda värdskapet som talar. God husmanskost dagtid varvas med spännande kvällsmenyer, med extra betoning på de lokala råvarorna.
Matsalen är som en inbjudande famn av hantverk i trä. De stabila borden, tillverkade av det egna snickeriet, inbjuder till glada gästabud. Margith är frun i huset och hennes knäckflarn, som serveras till glassdesserten är världsberömda bland alla som smakat dem.