Att äta fisken

Att fiska och äta fisken

Att fiska sin egen middag och sen tillreda den själv om möjligt direkt på plats. Är den godaste och nyttigaste mat för känsla, kropp och själ. Fisk och skaldjur innehåller mycket D-vitamin, jod och selen. Det är ämnen som många svenskar i dag får för lite av.

Fet fisk, som lax, regnbåge, sill och makrill, innehåller också de särskilda omega-3-fetterna DHA och EPA, som kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. Barn behöver omega-3-fett bland annat för att hjärnan och synen ska utvecklas normalt.

De flesta fiskevårdsområdena (FVO) i Berg har ett rikt bestånd av alla nedanstående fiskarter. Fiskvattnen som namnges är ett tips och vägledning för dig.

Olika fisksorter som du kan fiska själv och äta

BÄCKMETE

Det klassiska flötmetet är ofta det fiskesätt som man först kommer i kontakt med och är en rolig aktivitet för
barn. Metet i bäckar och små tjärnar efter öring kan erbjuda många spännande fiskeupplevelser.
 
Bra fiskevatten: Röjån, Lillfuan i Åsarna, Högån, Linan och Kvarnån i Övre Hoan

ABBORRE

Ett spö, lina, flöte, krok och en burk mask – mer behövs inte till lyckat abborrfiske. Framför allt under första halvan av sommaren är masken överlägsen allt annat. Faktum är att även fluga fungerar. Abborren är rikligast i skogslandets sjöar och strömmar. Lättast att hitta är den morgnar och kvällar, på grunt vatten i närheten av vassruggar och stenar.

Bra fiskevatten : Jormenån, Nästelssjön, Äldern och Hålen i Åsarna ( mycket familjevänligt område med napp garanti)

GÄDDA

Den glupske rovfisken är vanligast i skogslandets sjöar och ström-mande vatten. Här är hösten bästa tiden för gäddfiske. Våren kan också ge rejäla hugg. Då är det lektid och då finns hannarna ofta i grunda vikar, där de väntar på honorna. Under högsommaren finns de på djupet i svalare vatten och nås på kvällar och nätter då de söker de sig till grundare vatten.

Bra fiskevatten : Handsjön, Galvattnet, Horten i Övre Hoan, Källstaströmmarna i Gruckarna, Norra Näkten

HARR

Den delikata harren fiskas hela sommaren. Bäst mår den i strömmande, syrerika vatten och den finns från fjällen ner i skogslandet. Harren är inte så skygg, den äter ytföda och vakar ofta. Ofta finns den i lugna sel eller där en ström går in eller ut från ett större sel. Den är inte så nogräknad med vad den äter och det går att komma nära. Fiske med spinnare kan ge utmärkta resultat.

Bra fiskevatten : Börtnan, Nästelströmmen i Rätan, Skålan, Sölvbacka strömmar,och Ljunghålet i Gruckarna

RÖDING

Den här skönheten är nog drömbytet för alla fjällfiskare. Den finns i snart sagt alla fjällsjöar och i en del skogssjöar – men den är skygg och svårflörtad. Och under sommaren är den ännu lurigare än vanligt. Bästa tiden är runt midsommar, när rödingens favoritslända ”rock” kläcks. Då vakar den flitigt. Flugfiskare ska använda små flugor men vanligt mete och spinnfiske fungerar.

Bra fiskevatten : Hans Eljastjärn i Börtnan, Glensjön, Stortjärn i Ljungdalen, Södra Näkten, Lillsjön i Tossåsen, Rotsjöarna i Storsjö,

SIK

Siken trivs bäst i insjöar men jagar även i de lugnare partierna i strömmande vatten. Den finns ända upp till gränslandet mellan skog och fjäll. Siken är en flitig vakare och ringarna på vattnet avslöjar den. Siken är en bra ”nybörjarfisk” eftersom den inte är lika lätt-skrämd som t ex rödingen. Och eftersom den är både insektsätare och rovfisk kan den fångas med såväl fluga som spinnare.

Bra fiskevatten : Rätansjön, Klövsjön, Övre Grucken, Ljunghålet, Stornällsjön, och Lännässjön

ÖRING

Den här gynnaren kräver friska, rena vatten. Därför är den vanli-gast – i strömmande åar, älvar och bäckar, i tjärnar och sjöar. Den skygga öringen smyger man sig på, i skydd av buskar och träd. Den ser bra och den känner de minsta vibrationer. Öringen hugger på det mesta. Flugfiske är vanligast, men även spinnare fungerar. Spinnfiske med wobbler kan ge riktigt grova bjässar.

Bra fiskevatten: Horten i Övre Hoan, Häggsåssjön och Dammån, Skärvagen, Lännässjön, Skålansjön, Rövran i Tossåsen och Sölvbacka strömmar i Storsjö.