Strömfiske

Strömfiske

För många fiskare är fisket i rinnande vatten det som lockar absolut mest. Olika varianter av torr- och våtflugor men även spinnare och wobbler används för att locka fisken till hugg. Genom hela kommunen rinner älven Ljungan (146 km) som erbjuder högklassiga strömsträckor med sagolikt fiske.

 

Uppströms Ljungan från Storsjö är de första 18 kilometrarna upp mot Ljungans källflöden avsatta enbart för flugfiske. Norr om Flåsjön ligger riksbekanta Sölvbacka strömmar med utsökt fiske efter harr och öring.

Strömmen mellan stora och lilla Börtnessjön vid Börtnan är en fin öringsträcka för flugfiskaren och du som är nattuggla bör besöka denna del för att flugfiska när rocken kläcks i början av sommaren.

Från Bergstjärnen till Fotingen är det bra fiske efter öring, harr och sik och särskilt Välleströmmen i den övre delen erbjuder högtidsstunder för flugfiskaren. I de snabba strömmarna i Trångforsen  kan man locka öring med streamer.
Fuan är ett välbekant flugfiskevatten efter framför allt harr.

Kring Rätan finns också riktigt fina torrflugesträckor i Röjån, Kvarnån och Nästelströmmen. Något av det bästa till sist: den 35 km långa Dammån i Oviksfjällen, som är vida känd för sin storöring, men som även håller stor harr.