Naturinspirerad trädgård

Naturinspirerad trädgård

Vildmarken inspirerar mig och jag älskar att spendera min semester ute i ingenstans och bara njuta av naturen. Därför försöker jag att inreda min trädgård i en anda av vildmarken. Visst skulle jag kunna bo längre ut från staden och ha vildmarken runt hörnet men min fru och barn vill gärna ha närheten till andra bekvämligheter så vi får kompromissa. Därför har trädgården blivit min oas.

Att skapa en trädgård inspirerad av vildmarken kan vara ett underbart sätt att föra den naturliga skönheten och lugnet i vilda landskap till din egen bakgård. Här är några steg som hjälper dig att skapa en trädgård med vildmarkstema:

Planering

Steg ett är att börja med planeringen. Det är svårt att få ihop helheten och få den där rätta känslan om man bara börjar lite här och där. Tänk igenom vilka typer av växter och buskar du kan använda som ger dig känslan av ett vildmarkslandskap. Du behöver även tänka på i vilket läge växterna är så att de klarar av att stå där du har tänkt dig. En del växter klarar sig bättre i skugga medan andra gärna har sol hela dagen.

Naturalistisk layout

Emulera de organiska, slumpmässiga mönstren som finns i vildmarken genom att undvika stela geometriska former och välja krökta stigar och kanter.

Skapa olika nivåer och lager i din trädgård, med högre träd och buskar i bakgrunden, medelstora växter i mitten och lägre växande växter i förgrunden. Detta efterliknar den naturliga utvecklingen av vegetation i det vilda.

Få in bergsinspirerat

Integrera naturliga element som stenar, stenblock eller drivved för att ge din trädgård en autentisk vildmarkskänsla. Mycket stenar och gärna stora stenar som ger en känsla av bergsmark.  

Överväg att använda naturliga kompost- eller grusvägar i stället för konstgjorda material som betong eller syntetiska material. Du kan även inkludera en liten damm eller vattenfunktion för fåglar och insekter.

Urval av växter

Välj inhemska växter som trivs i din region och som liknar den växtlighet som finns i de vildmarksområden du inspireras av. Överväg en blandning av träd, buskar, gräs och vilda blommor för att skapa ett mångsidigt och skiktat landskap. Leta efter arter som erbjuder intressanta texturer, färger och säsongsbetonat intresse.

Jag valde att ta in en arborist skåne för att kunna forma mina träd så att de såg så naturliga ut.

Det lilla extra

Överväg att lägga till informativa skyltar eller plaketter som visar vad som växer i din trädgård. Eller kanske en skylt som visar hur långt det är till fjällen eller liknande för att ytterligare förstärka känslan av att vara i eller på väg till vildmarken.