Ta bilen till vildmarken

Ta bilen till vildmarken

Det kan vara svårt att ta sig till vildmarken på annat sätt än med bil men vad ska man tänka på innan man beger sig i väg.

För det första så är det bra att välja en bil som klarar terrängen om man har den möjligheten. En 4×4 eller SUV med hög markfrigång är att föredra. Vilken bil du än väljer så se till att göra en ordentlig service och koll på bilen innan ni beger er i väg. Ni vill inte få problem med bilen när ni är långt ut vildmarken utan någon verkstad i närheten. Ta med extra däck och annat så att ni kan utföra enklare reparationer på plats.

Området

Innan avfärd kan det vara bra att kolla upp området ni ska till för att försäkra er om var man får köra med sig bil och var parkering kan ske. Kolla även upp vilken typ av vägar/underlag som finns att köra på så att ni kan försäkra er om att detta går med den bil ni ska ta med er.

Ha ett pålitligt navigationssystem eller GPS-enhet som hjälper dig att hitta rätt i vildmarken. Bekanta dig med rutterna och ha reservkartor vid tekniska fel.

Packa

Ta med er allt som ni kommer att kunna behöva under er tid i vildmarken. Det kan vara allt från mat, vatten, kläder och fulladdad mobiltelefon och extra batterier. En del ställen kanske är utan mobiltäckning så se då till att ni kan ha tillgång till annan kommunikationsenhet om det skulle hända något och ni behöver hjälp.

Ska ni övernatta i vildmarken så behöver ni även ta med er sovutrustning. Här finns det tält som kan kopplas till bilen men även fristående. Vilket ni vill välja är beroende av var ni kommer att campa och vad ni föredrar. Tänk även på att packa mat så att de skyddas mot de vilda djuren som ni kan stöta på. Kolla innan vilka djur som finns dit ni ska så ni är förberedda på vad ni kan stöta på.

När ni lämnar vildmarken

För det första. Respektera naturen, ta med dig allt skräp och minimera din påverkan på miljön. När ni sedan kommer hem från er resa i vildmarken kan er bil ha fått sig en rejäl omgång och då kan det vara skönt att lämna in den på en rekond bil för att få en djuprengöring. Ni kanske har ätit i bilen och kört genom lera så det kan behövas en grundlig tvätt.