Resa med barn

Resa med barn

När man har små barn kanske man tänker att en resa ut i vildmarken inte är passande. Men det går alldeles utmärkt att ta med sig sina barn oavsett ålder. Du får bara anpassa dig och planera resan innan så att du har allt du behöver för att klara resan med barn.

Hygien

Ja något som många oroar sig över är just att byta blöja hur ska det göras. Finns ju inget skötbord mitt ute i vildmarken och var ska man tvätta av och slänga blöjor? Ta med er en skötbädd som ni kan lägga på marken för att byta blöja och ha med en rulle med blöjpåsar. Det finns papperskorgar att nyttja och i värsta fall får man bära med sig sina sopor en bit innan man hittar någon plats att slänga.

Dela upp i etapper

Dela upp er färd i etapper så att både ni och barnen orkar. Här beror det dels på ålder på barnen och hur vana de är att röra på sig. En del barn kan gå en mil medan för andra räcker ett par kilometer. Är ni osäkra för att det är första gången planera då hellre in för korta än för långa etapper. Blir det för långt så kanske inte barnen vill åka flera gånger. Det ska vara en rolig och upplevelsefylld resa så att ni kan göra fler resor.

Vatten & snacks

Barn kan vara ännu mer känsliga än vuxna för när de blir hungriga eller törstiga så se till att ha med er påfyllnad. Ta pauser för att äta lite mellanmål och drick vatten regelbundet. Pauserna är även bra tillfällen att bara stanna upp och njuta av naturen.

Var beredd på förändringar

Även om det är bra att ha en plan så vill vi även påminna om att det är ok att det inte blir enligt planen. Det kan hända även utan barn men med barn ökar chansen för att det kan ske en förändring. Kanske någon inte mår helt bra en dag, någon får ont i en fot eller ett ben och behöver vila upp sig. Var förberedd på att det kan ske förändringar och ni kan behöva avbryta en planerad rutt. Och tänk att det är helt ok. Det viktiga är att ni får umgås så gör det bästa av den nya situationen och tänk att det kommer fler gånger ni kan göra den planerade rutten. Kanske när barnen är större eller nästa år igen.